Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνταγή για ακαταμάχητα γιαπράκια -Τυλιγμένα σε λάχανο, λιώνουν στο στόμα


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗ 


Αυτή η συνταγή είναι για εκείνους που προτιμούν κάτι διαφορετικό, που ξεφεύγει από τους κλασικούς λαχανοντολμάδες.

Χοιρινό κρέας, μυρωδικά και ρύζι, τυλίγονται μέσα σε φρέσκο λάχανο και δίνουν το πιο νόστιμο αποτέλεσμα. Ένα από τα πολλά πιάτα που τελειώνουν με αυγολέμονο στην ελληνική κουζίνα και λατρεύουμε να απολαμβάνουμε.

 Τα γιαπράκια δεν έχουν κιμά, έχουν κρέας, το οποίο ωστόσο είναι ψιλοκομμένο. Αν πιστεύετε πως δεν έχετε το μαχαίρι για μια τέτοια δουλειά, ζητήστε από το χασάπη να σας το ψιλοκόψει.

Η διαδικασία με το λάχανο ακούγεται μπελαλίδικη, αλλά θα δείτε πως δεν είναι τόσο. Το μυστικό είναι να διαλέξετε ένα μέτριο λάχανο, για να μπορέσετε να το βυθίσετε σε κατσαρόλα. Μια άλλη πρακτική είναι να βάλετε το λάχανο στον ατμό.


Τέλος, όπως θα γνωρίζετε, το αυγολέμονο χρειάζεται μια ιεροτελεστία. Το μυστικό είναι να ζεστάνετε τα αυγά, προσθέτοντας σιγά, σιγά ζεστό ζωμό στο μείγμα με το λεμόνι. Δοκιμάστε να αφαιρέσετε μερικά γιαπράκι από την κατσαρόλα, για να μπορείτε να παίρνετε ζωμό με την κουτάλα.


Υλικά

1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκκαλο

1 κούπα ρύζι γλασέ

1 ματσάκι άνηθο

4 κρεμμυδάκια χλωρά

1 πράσο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 μέτριο λάχανο

2 αυγά

1 λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

Βάζουμε το λάχανο σε κατσαρόλα με νερό που βράζει να μαλακώσει. Καθώς γίνονται τρυφερά τα εξωτερικά φύλλα τα αφαιρούμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Απλώνουμε σε ρηχό πιάτο σε στρώσεις να κρυώσουν

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και με ένα καλό μαχαίρι, κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε και το ρύζι

Στρώνουμε μερικά φύλλα από το λάχανο στον πάτο της κατσαρόλας (δεν μας ενδιαφέρει αν αυτά είναι σπασμένα) και ξεκινάμε το τύλιγμα. Βάζουμε δυο κουταλιές από το γέμιση στην άκρη του λάχανου και τυλίγουμε, βάζοντας τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα.

Στρώνουμε στην κατσαρόλα με την ένωση προς τα κάτω.

Στριμώχνουμε τα γιαπράκια στην κατσαρόλα ώστε να μην ανοίξουν. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, το ελαιόλαδο και επιπλέον αλατοπίπερο

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σκεπάζουμε τα γιαπράκια με ένα πιάτο, για να μένουν κάτω από την επιφάνεια του νερού και αφήνουμε να πάρει βράση

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 40’ λεπτά τουλάχιστον. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το λεμόνι και γυρίζουμε αργά, αργά, ζωμό από την κατσαρόλα χτυπώντας ζωηρά να πάρει το αυγό θερμοκρασία. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές και γυρίζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λαβράκι στη λαδόκολλα με τζίντζερ και lime

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗ   Μια πανεύκολη συνταγή για ολόφρεσκο ψάρι που θα είναι έτοιμο στο τραπέζι σας μέχρι να πείτε… τζίντζερ. Αρωματίζουμε ολόφρεσκο λαβράκι με λεμονόχορτο, lime και φρέσκο τζίντζερ και ψήνουμε σε γάστρα, τυλιγμένο στη λαδόκολλα. Το αποτέλεσμα είναι απλά μοναδικό.

Η κουζίνα της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ : Το παραδοσιακό σπετσοφάι - Πιάτο για «μερακλήδικο» μεζέ ...

  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗ Αν υπάρχει παραδοσιακό πιάτο για «μερακλήδικο» μεζέ, αυτό σίγουρα είναι το σπετσοφάι, και εμείς έχουμε τη συνταγή. Με βάση το παραδοσιακό χωριάτικο λουκάνικο, το σπετσοφάι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καλωσορίσουμε το φθινόπωρο και την αλλαγή του καιρού που πλησιάζει. Τριμμένη ντομάτα, μυρωδικά και πικάντικη γεύση είναι τα βασικά συστατικά για μια πετυχημένη συνταγή Πώς πήρε το όνομά του το σπετσοφάι Διαβάζουμε στο λήμμα της Wikipedia, πως η λέξη σπετσοφάι ή σπεντζοφάι δεν σχετίζεται με το νησί των Σπετσών. Αντίθετα, πρόκειται για τον συνδυασμό της λατινικής λέξης «spezz» και της ελληνικής «φαγητό», που δίνει το όνομα σπετσοφάι. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το όνομα η συνταγή το πήρε από τη λέξη «σπέντζα», που χρησιμοποιούνταν για την καυτερή πιπεριά. Καθώς το πικάντικο είναι απαραίτητο συστατικό της συνταγής, το απολαυστικό κοκκινιστό πήρε το όνομα σπεντζοφάι. Μερικά μυστικά της συνταγής Ένα σπετσοφάι εξαρτάται από την ποιότητα τ